بیماریها همواره یکی از مهمترین تهدیدات برای سلامتی انسانها بودهاند. در طول تاریخ، بسیاری از بیماریها موجب بیماری و مرگ انسانها شدهاند. برخی از این بیماریها با پیشرفت علم و تکنولوژی از بین رفتهاند، اما برخی دیگر همچنان در حال شیوع و انتشار هستند. یکی از این بیماریها، ایدز است که سلامت بسیاری از افراد را در سراسر جهان به خطر میاندازد. در این مقاله از وبسایت کاندوم فوری، به بررسی ایدز چیست پرداختهایم. با ما همراه باشید تا همه چیز را درباره این بیماری بدانید.
⚠️ ایدز
یک نگاه جامع به بیماری ایدز
بیماری ایدز، از آن دسته از بیماریهایی است که وقتی اسم آن میآید، همه نگران میشوند. از معتادی که برای رهایی از خماری، سرنگ استفاده میکند تا فردی که روابط جنسی پر خطر دارد یا مادری که به نوزاد خود شیر میدهد و آلوده است، همگی هراس دارند که مبادا مبتلا به ویروس HIV باشند. عامل اصلی پدید آمدن بیماری ایدز، همین ویروس اچ آی وی است که میتواند سیستم ایمنی فرد را دچار اختلال کرده و روز به روز او را با بیماریهای مختلف مواجه کند. در انتها، فرد ممکن است در اثر ابتلا به بیماریهای مختلف، جان خود را از دست بدهد.
بد نیست بدانید که بیماری ایدز، کاملا قابل پیشگیری است. ترک اعتیاد یا در نهایت، استفاده از سرنگهای بهداشتی در مراکز درمان اعتیاد، استفاده از کاندوم در حین رابطه جنسی و موارد دیگر، همگی میتوانند در پیشگیری از این بیماری، موثر باشند. اگر دوست دارید در مورد بیماری ایدز، ویروس HIV و راههای پیشگیری و انتقال آن، اطلاعات بیشتری کسب کنید، حتما این مطلب را تا انتها بخوانید.
- ⚠️ ایدز
- ⚠️ ایدز و اچ ای وی چیست؟
- ⚠️ تفاوت اچ آی وی و ایدز
- ⚠️ راههای انتقال ایدز
- ⚠️ جدول میزان درصد و احتمال انتقال بیماری ایدز (درصدها و آمار مهم )
- ⚠️ علائم اولیه به ایدز
- ⚠️علایم ایدز در زنان و مردان
- ⚠️ طول دوره بیماری ایدز
- ⚠️ تست ایدز
- ⚠️ روشهای درمان ایدز
- ⚠️ پیشگیری از ایدز
- ⚠️ مراقبت در روابط جنسی جهت جلوگیری از ابتلا به ایدز
- کاندوم یک راه موثر در پیشگیری از انتقال بیماری ایدز
- ⚠️ جمع بندی: ایدز چیست و چگونه می توان با آن مقابله کرد؟
- ⚠️ سوالات متداول: پاسخ به سوالات شما درباره ایدز
⚠️ ایدز و اچ ای وی چیست؟
تاریخچه کوتاه و جامع از بیماری ایدز
اگر دوست دارید بدانید ایدز چیست به زبان ساده برایتان توضیح خواهیم داد، اما بهتر است در ابتدا کمی در مورد تاریخچه شکل گیری و پدید آمدن آن بدانید.
سالها پیش در آمریکا و در ایالت هائیتی، بیماری بسیار جالب توجهی در میان برخی از افراد رواج پیدا کرد که خیلی زود گسترش یافت. محققان آمریکایی بر آن شدند تا روی این بیماری کار کنند. در ابتدا، نامهای مختلفی برای آن گذاشتند اما در سال ۱۹۸۳ تصمیم گرفتند که نام این بیماری را ایدز و عامل انتشار آن را ویروس HIV بگذارند.
بیماری ایدز در در سال ۱۹۸۱، در میان افراد همجنسگرا و معتاد به هروئین، رواج پیدا کرد. البته در اوایل شکل گیری، پزشکان و متخصصان، درست نمیدانستند با چه بیماری مواجه هستند. حتی بعدها یعنی در سال ۱۹۸۳ متوجه شدند که این بیماری میتواند در پروتئین و DNA خود، تغییراتی را دائما ایجاد کند. یعنی پروتئینهای موجود در دی ان ای و ساختار اصلی آن، شکل خاصی ندارد. این کار باعث میشد پزشکان نتوانند واکسن موثر بر علیه آن تهیه کنند. البته هنوز هم بعد از گذشت حدود ۴۰ سال، نتوانسته اند دارو و واکسن قطعی برای آن بسازند.
در سال ۱۹۸۱، زمانی که این بیماری و عامل ویروسی آن شکل گرفت، افراد مبتلا شده، بعد از گذشت مدتی به بیماریهای مهلک ریوی یا نوعی سرطان پوست دچار میشدند و چون ایمنی به شدت ضعیفی پیدا میکردند، جان خود را از دست میدادند. نا گفته نماند، افرادی که سیستم دفاعی و ایمنی قوی نداشتند، زودتر دچار ایدز میشدند. در واقع، ویروس HIV میتوانست به راحتی در بدن این افراد گردش کند و اندام اصلی را از کار بیندازد. حتی یک سرما خوردگی کوچک کافی بود تا فرد مبتلا شده، به کام مرگ کشیده شود.
⚠️ تفاوت اچ آی وی و ایدز
تفاوت ها و نکات مهم
برخی از افراد، نام بیماری ایدز و ویروس پدید آورنده آن که در واقع همان HIV است را یکی میدانند. این کار، از نظر علمی، غلط است. ایدز، نام یک بیماری است. این بیماری که نوعی نقص ایمنی اکتسابی به شمار میرود، در اثر ابتلا بدن به عفونت ویروسی شکل میگیرد. اگر تفاوت این دو را دقیقتر بدانید، بهتر میتوانید این مطلب را درک کنید.
بیماری ایدز، آخرین مرحله ابتلا شدن به ویروس اچ آی وی است. در واقع، بعد از ورود ویروس به بدن، سیستم ایمنی بدن دچار اختلال شده و کم کم از بین میرود. در نتیجه بدن نمیتواند با کوچکترین بیماریها دست و پنجه نرم کند. در اینجا، کم کم علائم ایدز ظهور میکنند. علائم ایدز در زنان و مردان نیز، تقریبا یکی است. اما به طور معمول، برخی از علائم پوستی در زنان، کمتر احساس میشوند.
اگر به طور خیلی خلاصه بخواهیم بگوییم که این دو چه تفاوتی دارند، باید بگوییم که HIV نام ویروسی است که میتواند بیماری و وضعیت ایدز را ایجاد کند. در واقع، کسی که مبتلا به ویروس HIV است، شاید ۱۰ سال طول بکشد تا به بیماری ایدز دچار شود. اما کسی که هنوز با این ویروس آلوده نشده است، نمیتواند ایدز داشته باشد.
⚠️ راههای انتقال ایدز
چگونه بیماری ایدز شیوع پیدا می کند؟
راه های انتقال ایدز، از موارد بسیار مهمی هستند که باید در مورد آنها، بدانیم. انتقال این ویروس، خیلی زودتر از آنچه تصور کنید، انجام میشود. افرادی که آلوده هستند، در صورتی که تماس خونی یا رابطهای با کسی داشته باشند، خیلی سریع شخص را آلوده خواهند کرد. در اینجا به ۳ روش اصلی انتقال این بیماری میپردازیم:
روابط جنسی پر خطر :عوامل خطر و نحوه محافظت
افرادی که در حین رابطه جنسی با شریک عاطفی یا هر کس، از وسایل حفاظتی مانند کاندوم استفاده نمیکنند، در صورتی که یکی از آنها آلوده به ویروس اچ آی وی باشد، طرف مقابل را آلوده خواهد کرد. این روزها، روابط جنسی پر خطر در بین نوجوانان و جوانان، این موضوع را بغرنجتر کرده است.
استفاده از سرنگ آلوده
افرادی که معتاد هستند و از سرنگهای مشترک استفاده میکنند، در معرض ابتلا به این ویروس هستند.
تغذیه با شیر مادر آلوده : ریسک ها و توصیه ها
مادری که آلوده به ویروس HIV باشد، میتواند از طریق شیر خود، نوزاد را آلوده کند.
راههای اصلی انتقال ویروس ایدز، همین ۳ مورد است. اما راههای دیگر مانند استفاده از فراوردههای خونی آلوده هم میتواند دلیل بروز بیماری ایدز باشد که احتمال آن، به مراتب کمتر است.
⚠️ جدول میزان درصد و احتمال انتقال بیماری ایدز (درصدها و آمار مهم )
درجدول زیر میزان درصد اینکه بیماری ایدز منتقل شود را بصورت کامل آورده شده که بیشترین احتمال انتقال این بیماری خطرناک از روش خون می باشد.
روش های انتقال بیماری ایدز میزان احتمال ابتلا به بیماری انتقال بیماری ایدز از طریق خون ۹۰% انتقال بیماری ایدز از طریق زایمان ۲۵% استفاده از سرنگ مشترک ۰.۶۷% فرو رفتن نوک سوزن ۰.۳۰% رابطه جنسی مقعدی (دهنده) % ۰.۰۴–۳.۰ رابطه جنسی مقعدی (واردکننده) ۰.۰۳% رابطه جنسی واژن ( دهنده) % ۰.۰۵–۰.۳ رابطه جنسی واژن ( وارد کننده ) % ۰.۰۱–۰.۳۸ رابطه دهانی ( دهنده) % ۰–۰.۰۴ رابطه دهانی ( واردکننده ) % ۰–۰.۰۰۵
⚠️ علائم اولیه به ایدز
نشانه هایی که باید بشناسید
اگر نمیدانید که علائم ایدز چیست، حتما ادامه مطلب را دنبال کنید:
تا اینجا دانستیم که ایدز چیست و چگونه به وجود میآید. حتی در مورد اینکه عامل بیماری ایدز چیست هم، اطلاعاتی داده شد. اما در مورد علائم آن، صحبتی نشد. از علائم مشترک بین مردان و زنان ، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
📌 ناراحتیهای معده
📌 تب و لرز
📌 سردرد و گلودرد
📌 درد تمامی بدن
📌 بزرگ شدن غدد لنفاوی
📌بثورات پوستی
📌 حالت تهوع
این علائم، از علائم ابتدایی ابتلا به ویروس HIV است. اما در گذر زمان و تا وقتی که کل سیستم ایمنی درگیر شده و گلبولهای سفید از بین بروند، کمی به طول میانجامد. بعد از مدتی میتوان علائم دیگری را مشاهده کرد که در زنان و مردان مشترک است اما امکان دارد در برخی از موارد جزئی با یکدیگر، متفاوت باشند. ما در اینجا برای شما از علائم در مردان و زنان خواهیم گفت تا بیشتر بدانید که عوارض ایدز و ابتلا به HIV، چیست.
⚠️علایم ایدز در زنان و مردان
⚠️ علائم ایدز در زنان:
⚫️ عفونتهای قارچی مکرر در ناحیه واژن
⚫️ اختلال در دوره پریودی و سیکل قاعدگی
⚫️ سایر عفونتهای واژن نظیر واژینوز باکتریایی
⚫️ ویروس HPV یا عامل زگیل تناسلی و سرطان دهانه رحم
⚫️ بیماری التهابی لگن یا همان PID
⚠️ علائم ایدز در مردان:
⚫️ کم شدن میل و کشش جنسی
⚫️ اختلال در نعوظ آلت
⚫️ بروز زخم روی آلت تناسلی و اطراف آن
⚫️ بزرگ شدن بافت سینه
⚫️ مبتلا شدن به عفونتهای مختلف
⚫️ بروز علائم عفونت ادراری مثل سوزش در حین ادرار
⚫️ تورم پروستات
⚫️ بروز علائم افسردگی و گوشه گیری
⚫️ کم شدن رشد مو در بدن و سر
⚫️ خستگی مداوم
⚫️ بروز زخم در ناحیه مقعد
⚠️ طول دوره بیماری ایدز
ازشروع تا پیشرفت
مدت زمانی که طول میکشد فرد به بیماری نقص ایمنی اکتسابی یا همان ایدز مبتلا شود، متفاوت است. امکان دارد شخصی به ویروس مبتلا باشد اما جواب تست او، کاملا منفی نشان داده شود. این افراد در صورتی که مطمئن هستند به ویروس مبتلا شدهاند، باید ۱ ماه صبر کرده و دوباره تست دهند. در این مدت نیز باید کاملا پیشگیرانه رفتار کنند تا به کسی منتقل نکنند.
وقتی ویروس وارد بدن میشود، در حدود ۲ هفته تا ۹۰ روز ممکن است طول بکشد تا نشانههای ابتلا بروز داده و تست مثبت شود. البته لازم به ذکر است که این ویروس، چموشتر و زیرکتر از این است که گفته شد. ممکن است تا سالها در بدن نهفته بماند و بعدا علائم ایدز و ابتلا به این بیماری را نشان دهد.
⚠️ تست ایدز
چرا و چگونه باید تست داد؟
درمان ایدز و شروع پروسه درمانی، نیاز به تشخیص صحیح دارد. تشخیص ایدز در خانه یا عکس ایدز و این موارد، هیچ جایگاهی در روند تشخیص این بیماری و عامل ویروسی آن، ندارند. آزمایش اچ آی وی، میتواند سریعترین راه تشخیص ایدز و ابتلا به ویروس اچ آی وی باشد.
در صورتی که تست ایدز در افراد مثبت باشد، اولین کاری که باید انجام شود، شروع پروسه درمانی است. استفاده از روشهای درمان دارویی و هر روشی که میتواند فعالیت ویروس HIV را کمتر کند، بسیار ضروری است. همچنین، نکات پیشگیرانه نیز باید در این زمینه حتما رعایت شوند.
در صورت منفی بودن تست، شخص باید ۳۰ الی ۴۰ روز منتظر باشد و دوباره تست دهد. امکان دارد در مراحل اولیه، ویروس هنوز فعالیت خود را شروع نکرده باشد . در نتیجه تست مورد نظر، منفی خواهد شد. اما در این مدت، باید به طور کامل، روشهای پیشگیری به طور ۱۰۰ درصد به کار گرفته شوند تا احتمال انتقال آن، صفر شود.
⚠️ روشهای درمان ایدز
جدیدترین درمان ها و روش های موجود
ویروس ایدز، از ویروسهایی است که به عمق DNA فرد نفوذ میکند. در نتیجه راهی برای خارج کردن آن از بدن وجود ندارد. دست کم، تا به امروز که دانشمندان نتوانستهاند راهی برای این کار پیدا کنند. اما افرادی که درمان اچ آی وی را زودتر شروع میکنند، میتوانند به طول عمر طبیعی یک انسان هم برسند و عمر کنند. این افراد با درمانهای دارویی، میتوانند امید به زندگی بالاتری نیز داشته باشند.
حتی گاهی پیش میآید که یک خانم باردار به ایدز مبتلا میشود یا از بیماری خود اطلاع نداشته و بعد حامله میشود. اگر این افراد به خوبی بدانند که ایدز در بارداری چیست و چگونه میتوان با درمان دارویی، جان مادر و نوزاد را نجات داد، دیگر دلیلی برای پنهان کاری و به تعویق انداختن درمان، وجود ندارد.
⚠️ پیشگیری از ایدز
چگونه می توان از ابتلا جلوگیری کرد؟
اگر بدانید که ایدز چیست و چگونه منتقل میشود، راحتتر میتوانید از انتقال دادن آن جلوگیری کنید. برخی از افراد هنوز نمیدانند که ایدز چگونه منتقل میشود. در نتیجه به رفتارهای پرخطر جنسی خود و عدم استفاده از کاندوم ادامه میدهند یا حتی در صورت اعتیاد، از سرنگ مشترک استفاده میکنند. این کارها میتواند به انتقال ویروس، کمک کرده و همه گیری ایجاد کند.
⚠️ مراقبت در روابط جنسی جهت جلوگیری از ابتلا به ایدز
یکی از مهمترین راههای انتقال ویروس HIV، روابط جنسی است. در روابط جنسی پر خطر، فرقی نمیکند که رابطه جنسی از نوع رابطه واژن یا مقعدی و یا حتی رابطه دهانی باشد، در هر صورت میتواند ویروس را منتقل کند. اگر روابط جنسی به صورت امن و محافظت شده انجام شود، هیچ مشکلی در این زمینه ایجاد نخواهد شد. استفاده از کاندوم میتواند به شدت در پیشگیری، موثر و کارساز باشد.
کاندوم میتواند علاوه بر پیشگیری از انتقال ویروس HIV، از بروز بیماریهای مقاربتی دیگر مانند هپاتیت، زگیل تناسلی و . . . جلوگیری کند. همچنین، میتواند یک روش جلوگیری از بارداری باشد. از سال ۱۵۶۴ میلادی تاکنون، از کاندوم استفاده شده است تا بیماریهای آمیزشی، منتقل نشوند.
در ابتدا، این کاندومها از نوع لاستیکی بودند و از سال ۱۹۲۰ تاکنون، از نوع لاتکس تولید میشوند. اگر کاندوم از جنس مرغوب و مطمئن تولید شده باشد، احتمال انتقال بیماریهای آمیزشی و حتی بارداری، به صفر خواهد رسید. شما میتوانید برای خرید کاندوم، به سایت فروشگاه کاندوم فوری مراجعه کرده و خرید انجام دهید.
کاندوم یک راه موثر در پیشگیری از انتقال بیماری ایدز
کاندوم یکی از مؤثرترین ابزارها برای پیشگیری از انتقال ایدز و دیگر بیماریهای مقاربتی است. خرید کاندوم و استفاده صحیح و مداوم از کاندوم در روابط جنسی، میتواند خطر انتقال ویروس اچآیوی را به طور قابل توجهی کاهش دهد. این وسیله محافظتی، با ایجاد یک مانع فیزیکی، از تماس مستقیم با ترشحات بدن که ممکن است حاوی ویروس باشند، جلوگیری میکند و به حفظ سلامت جنسی افراد کمک مینماید. شما می تواتید جهت خرید کاندوم به فروشگاه اینترنتی کاندوم فوری مراجعه کنید و به راحتی کاندوم تهیه کنید
⚠️ جمع بندی: ایدز چیست و چگونه می توان با آن مقابله کرد؟
اگر به ویروس اچ آی وی مبتلا هستید، نگران نباشید. قرار نیست حتما به دنبال ابتلا به ویروس، بیماری ایدز هم پدید بیاید. اگر درمان خود را شروع کنید، حتما میتوانید به عمر طبیعی خود سیر کنید. استفاده از کاندوم، احتمال بروز بیماری ایدز و انتقال ویروس اچ آی وی را تا حد بسیار زیادی کاهش میدهد. استفاده از آن را فراموش نکنید.
⚠️ سوالات متداول: پاسخ به سوالات شما درباره ایدز
آیا بیماری ایدز کشنده است؟
این بیماری در مراحل پیشرفته و زمانی که درمان دارویی انجام نشده باشد، میتواند کشنده باشد. اما در صورتی که درمان منظم انجام شود، عمر فرد میتواند سیر طبیعی خود را طی کند.
از وقتی به ویروس مبتلا شدیم تا زمانی که علائم بروز کنند، چقدر طول میکشد؟
این زمان به ویروس و سیستم ایمنی فرد بستگی دارد.
آیا ویروس اچ آی وی را میتوان با واکسن از بین برد؟
خیر هیچ واکسنی در حال حاضر برای این بیماری کشف نشده است.
داروهای موثر بر درمان ویروس HIV کدام هستند؟
داروهای ضد ویروسی و تخصصی قوی با نظر پزشک و وضعیت بیمار تجویز میشوند. برای مثال، لوپیناویر+ ریتوناویر، آباکاویر+ لامیوودین و . . .
آیا رابطه جنسی دهانی میتواند منجر به انتقال ویروس شود؟
بستگی به این دارد که فرد در دهان یا سیستم گوارشی خود زخم دارد یا خیر. وقتی که فرد اقدام به پایین دادن آب دهان یا اسپرم شریک خود میکند، ابتلا صورت میگیرد. رابطه جنسی دهانی، در این موارد کاملا قدغن است.
منابع: